Inwoners per regio

Florida

Inwoners Orlando

Florida is 4 maal zo groot als Nederland. In dit oppervlak is, naast de vele steden, ook veel natuur te vinden. Grote uitgerekte stranden, wildernis en grote nationale parken. Boerenlandschap is ook aanwezig in Florida, en het hoogste punt in de staat is 105 meter. Toch zijn het vooral de steden en stranden die mensen aantrekken. Opmerkelijk is dat vaak vlak naast een stad een grote wildernis is. Je zit dus al gauw in de middle of nowhere. Orkanen komen regelmatig voor in Florida. Met name tijdens het orkaanseizoen.

Inwoners van Florida zijn erg divers. Een tijd lang was het een trend van mensen om na het pensioen naar Florida te verhuizen. Maar tegenwoordig wonen ook veel Latijns-Amerikaanse mensen in Florida. Spaans wordt dan ook veel gesproken. Toch is het overal mogelijk om Engels te praten, aangezien dit altijd de eerste en grootste taal is. Enkele grootheden uit Florida zijn:

 • Jim Morisson (zanger)
 • Don Sutton (baseball speler)
 • Norman E. Thargard (astronaut)
 • Fay Dunaway (actrice)
 • Julian Cannonball Adderley (jazz saxophonist
Demografie

Op 3 staten in Amerika na heeft Florida de grootste populatie. In de tijden dat slavernij nog was toegestaan bestond ¾ van Florida uit Afro-Amerikaanse inwoners. Hier kwam verandering in tijdens de Grote Migratie, wat inhield dat vele Noord-Amerikanen inwoners verhuisden naar Afrika. Tegenwoordig bestaat 82% uit blanke- en 16 % uit Afro-amerikaanse mensen. Sinds 1980 is de bevolking meer dan verdubbelt en alleen al in de afgelopen 8 jaar groeide de bevolking van Florida met 3 miljoen inwoners.

Miami

Inwoners Miami

Florida is 4 maal zo groot als Nederland. In dit oppervlakte zijn naast de vele steden ook veel natuur te vinden. Grote uitgerekte stranden, wildernis en grote nationale parken. Boerenlandschap is ook aanwezig in Florida, en het hoogste punt in de staat is 105 meter. Toch zijn het vooral de steden en stranden die mensen aantrekken. Opmerkelijk is dat vaak vlak naast een stad een grote wildernis is. Je zit dus al gauw in de middle of nowhere. Orkanen komen regelmatig voor in Florida. Met name tijdens het orkaanseizoen.

Miami kent vele bekende inwoners.

 • Eva Mendes (actrice)
 • Iggy Pop (muzikant)
 • Brooke Hogen (muzikant en dochter Hulk Hogan)
 • Ricky Martin (muzikant)
 • Iron & Wine (band)
 • Timbaland (producer)
 • Brett Ratner (film producent)
Demografie

Miami is de vierde stad van Amerika als het aankomt op inwoners. Sinds 1970 is het inwoners aantal meer dan verdubbeld. De bevolking is erg Multi cultureel. Met name de “Native Americans, Latijns-Amerikaanse inwoners en de Afro-Amerikaanse inwoners wonen in Miami. Samen zorgen zij voor bijna 80% van de inwoners. Veel inwoners spreken dan ook Spaans onderling. Gelukkig voor de Engels sprekenden kunnen deze mensen vaak ook Engels. Maarliefst 30% van de inwoners van Miami heeft een Cubaanse oorsprong.

Orlando

Inwoners Florida

Orlando is lang niet zoals de standaard Amerikaanse stad. Het is een metropool die vele nationaliteiten kent. De stad heeft bijvoorbeeld veel Latijns-Amerikaanse inwoners, waardoor er ook veel Spaans wordt gesproken. Maar maak je geen zorgen: het Engels is bij deze mensen misschien niet de moedertaal, ze beheersen het uitstekend. Ook zijn er veel Aziatische inwoners in Orlando, wat terug is te zien in de Oriëntaalse keukens.
Orlando heeft ruim 230.000 inwoners, terwijl de metropool Orlando meer dan twee miljoen inwoners herbergt. Orlando staat ook bekend om het relatief hoge aantal LGBT (lesbian, gay, bisexual transgender) inwoners. Zo’n 8% van de inwoners valt op iemand van het eigen geslacht. Lokale beroemdheden zijn golfer Tiger Woods en basketbalspeler Shaquille O’Neal.

Cultuur

Florida

Cultuur Florida

Florida is een van de zuidelijkste staten van Amerika en is erg multi-cultureel. Het vreemde aan Florida is dat het noordelijkste gedeelte juist een zuidelijke cultuur heeft, met een eigen kookstijl, entertainment, dialect en levenstijl. In het zuiden van Florida vind je juist een weinig zuidelijke cultuur. Een stad als Miami wordt vaak omschreven als een mix tussen een typisch Noord-Amerikaanse stad en een Zuid-Amerikaanse stad als Sao Paulo. Het komt dus ook voor dat een klein gedeelte van de inwoners van Florida Spaans spreekt. Met name in Tampa en Miami wonen veel Spaans sprekende mensen.
Specifieke voorbeelden van cultuur in Florida

Een typisch voorbeeld van de cultuur van Florida is de Floribbeanse kookstijl. Dit zijn twee woorden samengevoegd, namelijk Florida en Carribbean. Zoals je dus verwacht heeft deze kookstijl erg veel te maken met het gebied rond en in de Caribische Zee. Landen als Cuba, Porto Rico, de Antillen, Mexico, Venezuela en vele anderen behoren hiertoe. Typisch zijn de scherpe kruiden, verse groeten, vis, kip en de nadruk op de presentatie.

Een ander voorbeeld is de Latin Fusion. Latijns Amerika is vanzelfsprekend de grote invloed van deze keuken. Over heel Latijns Amerika worde vele soorten gerechten gekookt, maar toch allemaal met overeenkomsten. Zo is deze keuken vaak redelijk scherp in vergelijking tot de Nederlandse keuken. Enkele bekende voorbeelden zijn de Enchiladas en de Tortillia’s.

Geschiedenis Florida

Al duizenden jaren voordat Europa Amerika ontdekte waren er al inwoners in Amerika. Verschillende stammen met indianen bewoonden het gebied. Op 2 april 1513 werd Florida ontdekt door Juan Ponce de Leon, een Spaanse ontdekkingsreiziger. Naarmate meer mensen immigreerden richting Amerika en dus ook naar Florida groeide er onvrede tussen indianen en “Amerikanen”. Uiteindelijk leidde dit tot gevechten waarbij vele indianen werden verdreven. De Amerikanen gingen in kolonies wonen en al gauw ontstonden de eerste dorpen en steden. Landbouw was in die tijd het meest voorkomende beroep. Tot de 20ste eeuw was Florida een van de minst populaire staten van Amerika. In 1900 woonden er slechts een half miljoen mensen in Florida, waarvan de helft Afrikaans Amerikaans waren. Tot dat een beestje ervoor zorgde dat de katoen oogst mislukte. Maarliefst 40.000 Afrikaans Amerikanen verhuisden naar Noord-Amerikanen industriële steden, voor betere baankansen. Sinds 1920 begon de staat te groeien dankzij ontwikkeling van de landbouw. Dit mocht niet lang duren, 2 verwoestende orkanen gevolgd door de Grote Depressie zorgden voor een stagnatie.

Ontwikkeling

Pas sinds de Tweede Wereldoorlog begon Florida weer te groeien. Naarmate de Economie weer aantrok begonnen Amerikanen Florida te zien als de ideale woon plek. Zonnig weer, strand en veel natuur. Ook veel immigranten kwamen richting Florida. Sinds de 1980 gaat het hard met de bevolkingsgroei. In die tijd woonden er 8 miljoen mensen in Florida, tegenwoordig zijn dat meer dan 18 miljoen mensen. Het “Census Bureau” van Amerika, dat tellingen van bevolking bijhoudt, verwacht dat in 2011 Florida New York voorbij gaat op het gebied van populatie. Hiermee zou het de derde staat van Amerika worden op het gebied van populatie.

Miami

Cultuur Miami

Een stad als Miami wordt vaak omschreven als een mix tussen een typisch Noord-Amerikaanse stad en een Zuid-Amerikaanse stad als Sao Paulo. Het komt dus ook voor dat een groot gedeelte van Miami Spaans spreekt. Maar wees gerust, het merendeel heeft Engels als moedertaal. Het voordeel van deze vele Zuid-Amerikaanse en Caribische invloeden is dat er talloze eettentjes te vinden zijn met zeer diverse kookstijlen. Florribean is zo’n kookstijl, dat het midden is tussen typisch Amerikaans eten en de Caribische kookstijl.
Specifieke voorbeelden van cultuur in Miami

Dankzij het fijne weer, waar het hele jaar door van te genieten is, bezoeken ook veel bekende mensen de havenstad Miami. Miami is dé mix van amusement, Multi cultureel, de stranden en vele winkels. Kortom, voor iedereen wat wils. Is de zon onder en zijn de winkels dicht, dan kan je ook nog het bruisende nachtleven bezoeken. Met name bij de Ocean Drive is het actief. Tot vroeg in de morgen kan je hier van club naar club gaan. Een favoriete bezigheid van veel bewoners van Miami.

Geschiedenis Miami

De oorspronkelijke bewoners van Miami waren Indianen. De stam die in Miami leefde heet de Tequestas. In 1566 claimde Spanje het stuk land. Miami is de enige stad in Amerika die opgericht is door een vrouw. In die tijd stond Miami bekend als zeer goede grond om op te bouwen. Langzaam groeide de stad. Tussen 1894 en 1895 werd heel Amerika geteisterd door een sneeuwstorm. Op de Miami na waren alle landbouwproducten vernield. Hierdoor verhuisden veel mensen naar de stad, wat de ontwikkeling bevorderde. Julia Tuttle, de vrouw die Miami oprichtte, vroeg Henry Flagler om zijn treinnetwerk ook langs Miami te leggen. Deze actie bracht de doorslag voor Miami. Sinds 28 July 1896 is het officieel erkend als stad. Toen met nog maar 300 inwoners.

Ontwikkeling

Vanaf 1920 ontwikkelde Florida zich echt snel. Zowel de populatie als de infrastructuur groeide enorm. Toch zorgden enkele tegenslagen voor een lichte stagnatie. Zowel de Orkaan van Miami in 1926 als de Grote Depressie in 1930 hadden hierop invloed. In de Tweede Wereldoorlog heeft Miami ook nog een rol gespeeld. Dankzij de goede locatie aan de zuidelijkste kust van Florida, speelde Miami een belangrijke rol tegen de Duitse onderzeeërs. Dankzij de oorlog gingen steeds meer mensen in Miami wonen. Tegen 1940 woonden 172,172 mensen in de stad. Toen in 1959 Fidel Castro aan de macht kwam in Miami vluchtten veel Cubanen naar de stad. Sinds dien maakte de stad nog enkele tegenslagen mee, maar op dit moment is het een grote internationale, culturele maar vooral ook financiele stad. Miami wordt the Magic City genoemd, dit komt door de snelle goei. In 110 tien jaar groeide het bevolkingsaantal van 1000 naar 5.400.000 inwoners. Toeristen die de stad elke winter bezochten vertelden dat de stad per jaar zo snel groeide dat het net “magic” was.

Orlando

Cultuur Orlando

Orlando is een van de meest multi-culturele steden van Amerika. De dynamische cultuur die de stad kent wordt grotendeels gevormd door de vele immigranten die door de eeuwen heen naar Florida zijn getrokken. De metropool telt veel Latijns-Amerikaanse inwoners. Bekend van Orlando zijn de vele Puerto Ricanen die hun culturele stempel drukken op de stad. In 2000 was 47% van de inwoners van Orlando in een ander land geboren. Vandaar dat het dus voorkomt dat je op de straat loopt en niet Engels, maar Spaans, Aziatisch of Frans hoort. Het is een stad van vele gezichten en contrasten. Bijvoorbeeld de “rich & famous” in de duurdere wijken van de stad wonen en hun dure auto’s graag laten zien in de straten van Orlando. Maar ook de ‘ghettocultuur’ leeft in Orlando, in de minder welvarende delen van de stad.
Geschiedenis Orlando

De geschiedenis van Orlando is terug te leiden naar het jaar 1836, wanneer kolonisten uit Europa voet aan land zetten. De inheemse bewoners van het gebied dat later ‘Orlando’ zal heten waren Indianen van de bekende Apache en Muskogi stam. De streek wordt door de Europese bezetters ‘Jernigan’ genoemd, naar kolonist Aaron Jernigan die vanuit het noorden van Amerika het gebied betrekt. Er doen verschillende verhalen de ronde over de geschiedenis achter de naam Orlando. Volgens de meest bekende mythe zou de naam ‘Orlando’ zijn ontstaan toen een soldaat, Orlando Reeves, door Indianen werd vermoord tijdens de tweede “Seminole War”, een reeks oorlogen die een belangrijke rol hebben gespeeld voor de geschiedenis van Orlando en Florida. Dit verhaal is trouwens zeer omstreden. Een andere verklaring is dat de naam ‘Orlando Reeves’ afkomstig was van een lokale plantagehouder die zijn naam in een boom zou hebben gekerfd. Andere inwoners menen tenslotte dat de naam Orlando afstamt van het personage Orlando in Shakespeare’s toneelstuk As You Like It.

Orlando vormde een belangrijk decor tijdens de Amerikaanse burgeroorlog en had veel te verduren onder de “Union blockade”, waarin import van goederen overzee werd tegengehouden. De geschiedenis van Orlando ging echter een Gouden Tijdperk tegemoet in de daaropvolgende wederopbouw, waarin het inwoneraantal sterk groeide. Orlando werd een belangrijke stad voor de teelt en handel van citrusvruchten. In 1885 werd Orlando officieel een stad.

Ontwikkeling

Orlando is door de geschiedenis heen steeds een populair toevluchtsoord geweest voor Amerikanen. Aan het begin van de twintigste eeuw onderging de stad een ware transformatie, waarin flink werd geïnvesteerd in grond, hotels, woningen en wegen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Orlando een belangrijke post, wat er voor zorgde dat veel soldaten er later hun gezin gingen stichten. Vanaf de tweede helft van de twintigste eeuw is Orlando ook de basis gaan vormen voor de Amerikaanse lucht- en ruimtevaarttechniek.

Toerisme is van groot economisch belang geweest voor de stad Orlando. Een belangrijke aanzet hiervoor was het besluit van Walt Disney om in Orlando zijn themapark Walt Disney World te bouwen. De deuren van het Walt Disney World Resort werden geopend in 1971 en hebben sindsdien een enorm jaarlijks bezoekersaantal getrokken. Walt Disney World is voor een groot deel verantwoordelijk geweest voor deze nummer 1 inkomstenbron van Orlando.